TA7KA Forum - Ýkinci Balonla Cross VHF/UHF Transponder denemesi

TA7KA Forum

Tam Versiyon: Ýkinci Balonla Cross VHF/UHF Transponder denemesi
Þu anda tam olmayan bir versiyonun içeriðine bakýyorsunuz. Tam versiyona bakýnýz.
2. Balonla Cross UHF/ VHF Transponder denemesi

27 Temmuzda Yerel Saat ile 12:00’da Balonla Kros cihaz ve APRS sistem Atmosfere býrakýlacaktýr.

TRAC Trabzon Þubesi olarak 2007 yýlýnda ilkini gerçekleþtirdiðimiz deneysel çalýþmada çok kötü hava þartlarýna raðmen oldukça baþarýlý bir çalýþma yapýlmýþ idi. Yaklaþýk 750 km yarýçaplý bir alanda yurtiçi ve yurt dýþý deneysel görüþmeler yapýlmýþ, Ülkemiz ve Yurt dýþýndan görüþme yapýlan bölgelerdeki amatör telsizcilerin çeþitli web sayfalarýndaki övgü dolu sözleri yer almýþ idi.

Ülkemizin birçok bölgesinden Þube ve Dernekler ayrým gözetmeksizin bu çalýþmaya katýlabilmek ve bizlerle görüþebilmek için yüksek noktalara çýkarak Amatör Telsizciliðin gerçek ruhunu sergilemeleri bizlere gurur vermiþtir.

Bu yýl ikincisini gerçekleþtireceðimiz Balonla Cross VHF/UHF Transponder denemesini, Ülkemizdeki Amatör Telsizcilerin yoðunluðunu düþünerek geçtiðimiz yýl yaptýðýmýz çalýþma bölgesinden 200km batýdan Trac Ordu Þubesi ile birlikte Ordu Çambaþý yaylasýndan (KN80XP) gerçekleþtireceðiz. Böylelikle ülkemizin Batý bölgelerinden duyulma þansý oldukça artmýþ olacaktýr.

Bu yýl yapýlacak çalýþma, Rahmetli TA7A Sedat MELEK’in anýsýna TC7A Çaðrý iþareti ile yapýlacak ve Balonun ismi de Sedat olacaktýr.

2007 yýlýnda gerçekleþtirdiðimiz çalýþmada yaþanan sorunlarýn bu yýl yaþanmamasý için tüm ayrýntýlar düþünülmüþtür.

2008 yýlý çalýþmasýnda;

- APRS sistem kullanýlacak böylelikle geri dönüþte balonun bulunmasý kolaylaþmýþ olacaktýr.

- 1500gr Balon kullanýlmýþ olacak ve böylelikle gönderilecek kargo miktarýnýn kaldýrýlma gücü artmýþ olacaktýr.

- Kargo üzerinde bir adet kamera bulunacak ve sürekli video kaydý yapýlarak geri dönüþ gerçekleþtiðinde bu kýymetli görüntülere de ulaþýlmýþ olacaktýr.

- Havada kalma süresi tahmini 2.5 saattir. Tahmini varýlacak yükseklik 25-30 km dir.

ÇALIÞMA YAPILACAK FREKANSLAR:

UHF 432.450 FM TX GÖNDERME FREKANSI (UPLINK) (GÖNDERME FREKANSINIZ)

VHF 145.400 FM RX ALMA FREKANSI (DOWNLINK). (DÝNLEME FREKANSINIZ)

APRS -144.800 (300mw)(TC7A-Sedat)

ÇIKIÞ GÜCÜ: 1,5Watt

ANTEN: J-POL Anten (Her cihaz için ayrý, 3 adet)

ÇALIÞMA YAPACAK GRUP ÇAÐRI ÝÞARETÝ TC7A dýr.

Bu frekanstan çaðrýmýzý duyan istasyonlardan sadece, Çaðrý iþareti, Sinyal Raporu ve Locator istenecektir.

Kendi aralarýnda QSO yapan istasyonlar da ayný þekilde belirtilen kurala uyacaklardýr.

Birbirine çok yakýn olan istasyonlardan frekansý bu þekilde meþgul etmemeleri rica olunur.
Katýlacak istasyonlar VHF ve UHF özelliði olan cihaz kullanmalarý gerekmektedir.

UHF den gönderip VHF den dinleyeceklerdir. Eðer UHF ve VHF yagi anten kullanýrlarsa çok daha iyi verim alacaklardýr. Yönlü anten kullanacak istasyonlar antenlerini ORDU istikametine (KN80XP) dönderip 45 derece eðimle yukarý bakacak þekilde konuþlandýrýp vertikal yapmalarý baþarýyý arttýrýr.

Geçtiðimiz yýl olduðu gibi görüþme yapýlan tüm istasyonlara özel gün QSL kartý gönderilecektir.

Ayný dakikalarda 7092 frekansýnda HF de QRV olunacak geliþmeler buradan da gerektiðinde aktarýlacaktýr.

Sayýn TRAC Genel Baþkanýmýz TA1E Aziz ÞASA’nýnda katýlacaðý bu bilimsel çalýþmayý yerinde izlemek isyeten tüm amatör arkadaþlar davetlidir.

Bu çalýþma Ordu Çambaþý yaylasýndan gerçekleþecektir. Belirtilen alanda 2 gün kalýnacak (Cumartesi-Pazar) olup. Ýlk grup Cumartesi Ordu þehir merkezinden çalýþmanýn yapýlacaðý alana harekat edecektir. Yaklaþýk bir saatlik yolculuktan sonra yerleþilip, HF ve 2m sistem kurulup çalýþmalar yapýlacaktýr. Gelecek arkadaþlar mevsime göre deðil kýþ þartlarýna göre giysi getirmeleri gerekmektedir.

TRAC Trabzon Branch (TA7KA) and TRAC Ordu Branch (TA7KO) will conduct a Cross Transponder Project carried by a balloon in Loc:KN80XP. The Balloon will be released on Sunday, 27 July 2008 at UTC: 09.00 The estimated altitude of Balon will be 25000 -35000 meters ASL. Transponder activity duration will be estimated: 2 - 3 Hours.

Uplink qrg: 432,450 MHz FM,

Downlink qrg: 145,400 MHz FM.

APRS Transmitter 500mw 144.800 (TC7A-11)

TRX Power 1,5 W,

Antenna: vertical Super J Pole Antenna the same time TC7A will be active on 7.092 MHz for any feedback of informations QSO's made via the Cross- Transponder will be awarded by a special event qsl card from TC7A.

Çalýþma ile ilgili bilgi alýnabilecek kiþiler.

TA7N Ayhan Erdal (ta7n@qsl.net) GSM: 0 532 2101884
TA7OM Hüdaverdi Güneþ (ta7om@yahoo.com) GSM: 0 536 9562233
TB7COV Mustafa ÇALTEPE (babamustafa@superonline.com) GSM: 0 536 5451546
Arkadaslar yinede ellerinize saðlýk Yaptýgýnýz Her Calýsmada Yürekleri Canlandýrýyosunuz.Gecen Yýl Ankara Elmadaðdan duyamadýk Bu yýlda Ýstanbul Büyükada Ýnsallah Seneye duyusuruz Saygýlarýmla...
Merhabalar.Çalýþmalarýnýzý takip ediyorum ellerinize saðlýk inþallah baþarýlý bir þekilde tamamlanýr.Tayinimin Ýzmir Bergama'ya çýkmasý nedeni ile cihazlarý antenleri ev ile birlikte götürdüm halen ay sonuna kadar Þýrnak'tayým o nedenle bu yýlki çalýþmalara katýlamayacaðým.Bilmiyorum sabit merkez bir cihazla buradan duyabilirmiydim þu an sadece el cihazým yanýmda kaldý.Ben yinede þimdiden baþarýlar diliyorum çalýþmanýzýn sonucunu bekliyorum tüm arkadaþlara 73 ler..

TA8AT Onur UYANIK
Sizleri tebrik eder, baþarýlarýnýzýn devamýný dilerim...
Hayalimizi gerçekleþtirdiniz.
73's
Referans URL